Volvo Diesel

Volvo diesel reprezinta filonul principal al producatorului de reputatie mondiala, produsele acestuia  echipand foarte multe aplicatii, o parte din ele fiind realizate integral de una din componentele grupului Volvo.

Motoarele diesel produse de Volvo au ca destinatie urmatoarele mari categorii :

1. Propulsiile marine, cu cele doua destinatii principale, agrement si comercial. Cele destinate agrementului sunt in mai multe variante: sail, inboard (linie de axe), sterndrive (aquamatic), IPS, asigurand performante de propulsie atat pentru ambarcatiunile ce se naviga in regim de deplasament cat si pentru cele de semiglisare si glisare.
Cele destinate activitatilor comerciale echipeaza nave tehnice, de transport marfa si pasageri si nave cu destinatii speciale.

Principala caracteristica ce le diferentiaza de motoarele Volvo diesel pentru agrement este ratingul. Daca cele pentru agrement au un rating de 5 maxim 4, cele comerciale merg pana la rating 1, in functie de destinatia navei si de regimul de exploatare. Ratingurile cele mai mari se intalnesc la motoarele folosite pe nave cu functionare continua, cum ar fi impingatoare si remorchere de linie, remorchere de rada pentru manevre, nave de salvare si interventie.

Motoarele comerciale, in special cele cu rating 1 si 2, sunt in varianta cu linie de axe, puterile mergand pana la 800 CP pentru cele de 12,8l capacitate.

2. Industriale

Aplicatiile industriale in care se folosesc motoarele Volvo diesel sunt extrem de diverse, categoriile cele mai importante fiind:
- auto :  autoturisme, utilitare, camioane, autobuze;
- utilaje de constructii: excavatoare, buldozere, macarale, utilaje complexe, etc.;
- pompe si agregate industriale;

3. Generatoare

Aceasta grupa la fel de importanta de aplicatii care folosesc motoare Volvo diesel are doua componente principale :
- generatoare marine, cu puteri de la 60 KVA la 440 KVA
- generatoare “de uscat”, cu puteri de la 94 KVA la 750 KVA

Daca primele sunt folosite pentru aplicatiile navale, cele din urma , cu capacitati mai mari, sunt intalnite in tot felul de aplicatii industriale si oriunde este nevoie de o sursa de energie electrica.

Diferenta fundamentala intre cele doua categorii este data de tipul sistemului de racire, la primele folosindu-se apa pentru circuitul de racire extern.