Asistenta tehnica ambarcatiuni

Printre serviciile oferite de firmele specializate in domeniul nautic se numara si cel de asistenta tehnica ambarcatiuni. Asistenta tehnica e necesara de la debutul preocuparii pentru domeniul nautic, si se poate acorda pentru urmatoarele situatii :

  • stabilirea configuratiei ambarcatiunii sau a salupei, cu dotarile aferente, care sa satisfaca necesitatile si dorintele viitorului beneficiar;
  • stabilirea modelului care sa corespunda analizei de la punctul anterior;
  • stabilirea motorizarii care sa tina cont de performantele dorite si de costurile estimate;
  • achizitionarea unei ambarcatiuni folosite, determinandu-se gradul de uzura, nivelul reparatiilor necesare, evaluarea corecta a gradului de folosire;

Prima etapa in care se poate acorda asistenta tehnica este in faza de proiectare a ambarcatiunii dorite, ca urmare a unui model nou avut in vedere de constructor sau ca urmare a unei solicitari din partea unui beneficiar. Lipsa asistentei tehnice in aceasta faza poate conduce activitatea de proiectare pe un drum gresit, rezultatul ducand catre un produs neconform cu targetul initial.

O alta etapa in care activitatea de asistenta tehnica ambarcatiuni poate avea efecte pozitive este aceea de constructie a ambarcatiunii, in principal a prototipului. Asistenta tehnica in acest caz faciliteaza respectarea corespunzatoare a normelor si standardelor, cat si prevenirea unor defecte si anomalii in comportarea ulterioara a ambarcatiunii in exploatare.
Tot in aceasta perioada, de realizare a prototipului, asistenta tehnica trebuie sa-si produca efectele in alegerea unor materiale si echipamente corespunzatoare, atat din punct de vedere tehnic si calitativ cat si economic.

In cazul unor ambarcatiuni deja achizitionate si care necesita interventii si reparatii asistenta tehnica se impune de la stabilirea solutiilor de reparatii pana la alegerea santierului ce ofera aceste servicii si a organismelor de supraveghere si avizare.

In Romania, domeniul agrementului nautic este in faza de inceput, in plina dezvoltare, si de aceea furnizorii de asistenta tehnica sunt relativi putini si uneori nu foarte competenti, aproape dupa proverbul “in tara orbilor chiorul e imparat”. Din acest punct de vedere, deranjant de multi proprietari de ambarcatiuni se simt “obligati” sa dea sfaturi si chiar “asistenta tehnica”. De aceea, este foarte important, ca inainte sa apelam la serviciile de asistenta tehnica ambarcatiuni, sa verificam, in masura posibilitatilor, validarea competentelor furnizorilor de asistenta tehnica.